Cene goriva u Srbiji su od početka nedelje u porastu, a u prvim danima marta litar benzina biće skuplji za jedan dinar, a dizel za čak 4,5 dinara, najavljuju u naftnim kompanijama!

Do ovog poskupljenja će doći zbog skoka cene barela sirove nafte na berzi poslednje sedmice, koja je uzrokovana time što su zalihe američke nafte porasle upola manje nego što je prognozirano.

Srđan Knežević, vlasnik naftne kompanije “Knez petrol”, istakao je za Informer da su uprkos smanjenju marže domaći naftaši nemoćni kada cena barela krene svakodnevno da raste.

– Barel sirove nafte je već sedmi dan zaredom u porastu, a pošto smo mi zemlja koja ovaj energent uvozi, praktično je nemoguće da ne dođe i do poskupljenja na našim pumpama. Uprkos tome što smo i ovaj put maksimalno spustili maržu, morali smo ove nedelje da podignemo cenu dizela za 2,5 dinara i benzina za pola dinara. Ako se nastavi ovaj trend rasta cene sirove nafte na svetskoj berzi, do prvih dana marta ćemo morati da podignemo cenu dizela za još dva dinara, a benzina za još 50 para – objašnjava Knežević.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže za Informer da cena sirove nafte, uz manje ili veće oscilacije, već dva meseca ima trend rasta.

– Cena nafte “brent” je od 24. decembra do danas skočila za čak 33 odsto, odnosno sa 50 je povećana na 67 dolara za barel. Za to vreme cene goriva u Srbiji se nisu značajnije menjale. Sada je došlo do povećanja cena zato što su i benzin i dizel berzanska roba. Mi čak trećinu dizela uvozimo, njegova cena na berzama je rasla, pa je zato i u našoj maloprodaji poskupeo – objašnjava Mićović i dodaje da su razlozi poskupljenja nafte ovaj put ekonomske, a ne političke prirode:

– Čak i to što su zalihe SAD manje nije politička posledica, već ekonomska, jer su njihove zalihe deo tržišta i mogu da ga uzdrmaju. Uz to, političke tenzije koje vladaju u naftom bogatim regionima, ili zemljama kao što su Iran i Venecuela, preko noći mogu sve da promene – navodi Mićović.

I Nebojša Atanacković iz kompanije “Nafta a. d.” navodi da cene nafte na berzi diktiraju maloprodajne cene kod nas.

– Moramo da se naviknemo na to da svako pomeranje cena u svetu utiče i na nas. I još ako ubuduće bude političkih nestabilnosti, a vidimo da se situacija sa Venecuelom zaoštrava, nije isključeno da u narednih desetak dana ponovo imamo poskupljenje – kaže Atanacković.